Image

GEVAREN KOERS

Het is 2023, het jaar waarin ik 67 word en officieel met pensioen ga. Na gezondheidsproblemen en door de coronatijd gleed ik sluipenderwijs het stukje arbeidsmarkt af waar ik 40 jaar actief was, het sociaal domein. En ik kan daar mee leven. Ik ben wel klaar met de wereld van beleid, aanbestedingen en controleprotocollen. Ik heb niet meer het idee dat ik mijn ‘inhoudelijke boodschap’ nog landt.

Terugkijkend heb ik een gevarieerde en dynamische carrière achter de rug. Die begon als activistische jongeling, student en welzijnswerker. Vanaf 1984 stond ik op eigen benen als sociaal ondernemer. Vanaf dat moment heb ik vele petten opgehad: eigenaar en/of manager van sociale bedrijven, projectontwikkelaar en -manager, beleidsadviseur, praktijkonderzoeker, publicist, trainer/coach en opiniebeïnvloeder. Over mijn geschiedenis als sociaal ondernemer schreef ik een apart verhaal dat je hier kan nalezen.

Vanaf 2008 zette ik vooral mijn denkkracht in. Daarbij benutte ik mijn unieke combinatie van veel praktijkervaring, theoretische bagage en overlever in de wereld van het beleid om oplossingen te vinden voor complexe vraagstukken in het sociale domein. Vele jaren werd ik gevraagd om suggesties te leveren over de herinrichting van het sociale domein. Grotere opdrachtgevers waren o.a. het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Aanpak Projectencarrousel; Achter de Voordeur), de gemeenten Eindhoven, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Hilversum, Haarlem, Zwolle en Zaanstad, alsmede sociaal investeerder Start Foundation en diverse aanbieders.

In mijn uitgebreide CV staat het allemaal opgesomd (LINK). Als ik die CV langsloop dan denk ik zelf wel eens: ‘heb ik dat echt allemaal gedaan?’ Daar ben ik trots op! Anderzijds, als ik terugblik dan ben ik een beetje verdrietig dat de maatschappelijke ontwikkelingen niet bepaald de richting opgegaan zijn die ik voorstond en voorsta.

Mijn laatste inhoudelijke bijdrage schreef ik in 2020 en beschouw ik nu als mijn afscheidsessay van het sociaal domein. Het handelt over de transformatie naar een sociale economie. Ik scheef het als concept, en dat zal het blijven.  Mijn inziens een verhaal dat nog wel een tijdje actueel zal blijven.